Alkoholi lasten seurassa

Suomalaiset perheet, alkoholi ja alkoholismi

Näin juhannuksen jälkeen voitaisiin puhua vähän alkoholin käytöstä lasten seurassa. Etenkin vähän juovat pienten lasten äidit ovat sitä mieltä, että alkoholi ei sovellu lasten nähden nautittavaksi. Kuitenkin suuri osa ihmisistä on sitä mieltä, ettei humaltuminen lasten nähden ole pahasta, mikäli joukossa on ainakin yksi selvä aikuinen. Hassu asenne, sillä kohtuukäyttäjänkin humaltuminen voi lapsen silmissä olla pelottava näky – lapsi kun ei ymmärrä, miksi aikuisen olemus muuttuu sitä mukaa, kun veren alkoholipitoisuus kasvaa.

Alkoholin käyttö maassamme on vähentynyt, mutta silti noin joka viidennessä lapsiperheessä juodaan liikaa alkoholia. Useimmin lasten aikana viinaa ryystävät miehet, mutta naisten alkoholinkäyttö on nykyään samaa luokkaa miesten kanssa, joten ei naistenkaan kannata tässä nyt henkseleitä ryhtyä paukuttelemaan. Alkoholin aiheuttamat haitat sekä sen käyttäjälle että lähipiirille ovat vähentyneet, mutta silti alkoholismi ja alkoholin kertaluontoinenkin liikakäyttäminen ja kännissä sattuneet vahingot aiheuttavat suuria kuluja yhteiskunnalle. Ja pahimmillaan todella suurta vahinkoa lapselle. Turvallisuudentunteelle ja luottamukselle.

Lapset ottavat kaikessa mallia vanhemmistaan. Myös silloin, kun ei kannattaisi. Joskus lapset kasvaessaan ryhtyvät ajattelemaan eri tavalla vanhempiensa kanssa, mutta toisinaan vaikkapa se kännäämisen jalo taito siirtyy sukupolvelta toiselle. Vaikka jonkinlainen alkoholistigeeni onkin löydetty, ei alkoholistin lapsesta tarvitse tulla alkoholistia. Mallia toki otetaan vanhemmista ja perimä vaikuttaa, mutta uskon, että ennaltaehkäisevä päihdekasvatus ja tietynlainen asenneilmapiiri ohittavat edellämainitut. Hah ja muuten, ennaltaehkäisevä päihdekasvatus on nimenomaan lähikasvattajien, eli vanhempien (ja opetussuunnitelman mukaiselta osalta opettajien) tehtävä, ei jonkun kouluun paasaamaan saapuvan ex-narkkarin, joka on löytänyt jeesuksen ja sen takia viinan tai huumeiden kirot peitonnut. Tuota edellistä nimittäin taisi olla päihdekasvatus omina nuoruusaikoinani. Haluan uskoa nuorisomme omaan järkeen ja siihen, että he osaavat kyllä ajatella, kunhan heille se mahdollistetaan tarjoamalla riittävästi faktaa, tietoa ja keskustelua ajattelun ja oman päätöksenteon tueksi.

Alkoholi lasten seurassa e
Kuvituskuvana Jaffaa vaan!
Mitenkäs se alkoholi sitten meidän perheessämme?

Railakkaat rilluttelut jäivät sinne muutamiin opiskeluvuosiin – olipa ne hauskoja aikoja, mutta niitä en takaisin kaipaa – ja nykyisin sekä minä että mieheni olemme kovin satunnaisia kohtuukäyttäjiä. Humalahakuista juominen on muutamia kertoja vuodessa, eikä saunakalja koskaan vahingossa vaihdu useammaksi tölkiksi. Tarkennettakoon vielä, että humalahakuinen juominen ei tarkoita myöskään örveltämistä: muistinmenetystä, puheen sammaltamista, huonoa oloa. Humalahakuiseksi juominen muuttuu THL:n mittareissa, kun nainen ottaa yli viisi alkoholiannosta ja mies yli kahdeksan alkoholiannosta yksittäisellä juomiskerralla.

Lapsellemme haluan opettaa, että aikuinen voi käyttää alkoholia kohtuudella ja ilman, että sitä juodaan humaltumismielessä. Viinilasillinen herkullisen illallisen yhteydessä, olut tai siideri saunajuomana. Toisaalta illallista voi myös nauttia ilman viiniä ja saunaan voi mennä ilman kaljatölkkiä. Tiettyä annosmäärää en lähde sanomaan, mutta itselleni lasken turvalliseen käyttöön 1-2 alkoholiannosta korkeintaan kerran viikossa. Tuon kerta-annosmäärän yli menevät ovat sitten jo viihteen puolta. Haluan, että lapsemme oppii suhtautumaan alkoholiin siten, ettei se ole mikään suuri kaappimörkö, jota pitää pelätä ja jota ei saisi käyttää vaikka kaikki sitä kuitenkin käyttävät, vaan aikuisten juomaa, jota täytyy osata käyttää kohtuudella. Eli hyvin pieniä määriä. Avoimuus ja asioista niiden oikeilla nimillä puhuminen pelastaa paljolta.

En myöskään halua, että lapsemme joutuu näkemään pienenä humalaisia aikuisia. Itse muistan lapsuudessani tavanneeni humaltuneita aikuisia muutamaan otteeseen, ja niistä päällimmäiseksi muistoksi jäivät hämmennyksen ja pelon tunteet. Se asenne, että riittää, että joukossa on yksi selvä aikuinen, ei riitä mulle. Yksi selvä ja kymmenen umpikännistä ovat aivan ehdoton ei – kuten myös kymmenen selvää ja yksi umpikänninen. Mitä pienempi lapsi, sitä ehdottomampi olen tämän asian kanssa. Missään tilanteessa hyväksyntääni ei saa ihminen, joka tinttaa lapsen nähden viiniä kitusiinsa lasitolkulla – sen asian suhteen olen kovin ehdoton. Lapsi ei ymmärrä aikuisen muuttuvaa käytöstä, eikä tarvitsekaan ymmärtää. Koulua jo hyvän matkaa käynyt lapsi alkaa jo ymmärtää näitäkin asioita, ja viimeistään yläkouluikäisen on jo tärkeää tietää faktoja alkoholista, sen käyttämiseen liittyvistä riskeistä ja mahdollisista haitoista. Vaikka yläkouluikäisenkään ei tosin tarvitse nähdä niitä humalaisia aikuisia ympärillään.

Tieto ei aina lisää tuskaa: alkoholi lasten seurassa

Suomi on siitä surullinen maa, että täällä alkoholiin suhtaudutaan yhä kovin monimutkaisesti. Tai ehkä pikemminkin yksinkertaisesti: joko ollaan vesiselvänä tai ympäripäissään, ilman välimuotoa. Tai siltä se toisinaan tuntuu: tätäkin tekstiä kirjoitin kieli keskellä suuta, ettei kukaan nyt erehdy pitämään juoppolallina tai raivoraittiina. Heh. Ehkä tuo kaikki on kieltolain peruja, geneettistä tai pitkän pimeän vuodenajan syytä – syitä on useita ja ne ovat hyvin moniuloitteisia.

Aikuisten alkoholin käyttö kiinnostaakin tässä postauksessa lähinnä kasvatuksellisessa mielessä: millä tavoin voisimme vaikuttaa tulevien sukupolvien alkoholinkäyttöön sekä asenteisiin sitä kohtaan. En usko, että ainakaan piilottelemalla sitä viinapulloa syvällä kaapin perällä iskän ja äiskän käydessä ottamassa sieltä salaa pikkasen huikkaa. Muuttuen samalla haiseviksi ja lapsen silmissä yhä oudomman oloisiksi sekä todennäköisesti myös erittäin pelottaviksi. Piilottelulla ja totaalikieltämisellä alkoholi muuttuu kiehtovaksi ja jännittäväksi asiaksi, jota lapsen/nuoren on jossain vaiheessa pakko kokeilla. Ja tietämättömälle käy usein hassummin kuin sille, joka on asioista perillä.
Huom. Numerot, luvut ja tilastot sekä muut tosiasioina todetut väitteet ovat peräisin THL:n ajantasaisista selvityksistä ja tutkimuksista, jotka löytyvät täältä: https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/alkoholi

Leave a Reply