Liian pitkät päikkärit nukkuva vauva on harvinainen, mutta todellinen ongelma 

Otsikon väite perustuu omiin empiirisiin havaintoihini. Otetaanpa yksi hieman alle viisi kuukautta vanha vauva, joka nukkuu päiväunia yleensä 2-3 tunnin välein 45 minuuttia kerrallaan. Jos sitäkään. 

Se kolme varttia on kyllä varsin lyhyt päikkäriaika. Eihän siinä vanhempi ehdi tehdä paljon mitään. Vähän somea selata ja nopeasti laittaa ruokaa. Kun syömisen aika koittaa ja olet asetellut ruoan nätisti lautaselle, täyttänyt lasin kylmällä vedellä ja olet valmis laskemaan takamuksesi penkille, on vauva hetkessä hereillä vaatimassa ruokaa myös itselleen. Voi vittu, taas se kolme varttia päästeli maantiekiitäjän lailla ohi.

 “Voi kunpa se nukkuisi joskus edes puoltoista tuntia päivälläkin putkeen”, olen usein toivonut. Ehtisin paneutua kunnolla johonkin blogipostaukseen tai lukea pää sauhuten jotain, mikä sillä hetkellä sattuu intohimoisesti kiinnostamaan. Olis nääs kerrankin oikein kunnolla aikaa puuhata jotain omaa juttua.

Mutta mitäs sitten, kun toive toteutuu?

Tänään tyyppi nimittäin päästeli neljä tuntia päiväunia yhtä soittoa, sillä Pinokkiosta tuttu sinipukuinen keiju heitteli yön hämärissä tähtipölyä ylleni.

No minähän käytin tilaisuuden hyväkseni ja tein kaikkea muuta kuin jotain järkevää. Selasin alennusmyyntejä netistä ostamatta mitään, mietin autovakuutuksia, pelleilin somessa, osallistuin johonkin kiertohässäkkään Facebookissa, suunnittelin kanalan rakentamista ja pohdin, onko penska sairas kun nukkuu noin pitkään. Juuh elikkäs, ihan meni toteen tuo usean tunnin vapaa-aika. Kello on iltapäivä ja mä en oo tehnyt mitään, en edes ruokaa.

Hyvä Pinokkion sinimekkoinen haltiatar, vie ne inhottavat tähtipölyt mukanasi ja palauta mulle normaali arkirytmi, jossa vauva nukkuu pitkiä pätkiä vain yöllä. Tuleepahan tehtyäkin jotain järkevää. Mulle ei sovi yhtään tällaiset ilmoittamatta tulleet vapaat. Empiirisen tapaustutkimukseni perusteella liian pitkään nukkuva vauva on ongelmallinen äidin päivärytmin pysyvyyden ja tärkeiden tehtävien suorittamisen kannalta.

Leave a Reply