Kevätfiilistelyä ja liikuntaa synnytyksen jälkeen

Iltaa!

Täällä on taas pari päivää satanut lunta tai räntää, joten ajattelin  palata fiilistelemään sunnuntain lämmintä lenkkeilykeliä. Just nyt ei oikein huvita laittaa nokkaansa pihalle, sillä harmittaa kun Vapun kynnyksellä maassa on kymmenen senttiä lunta. Mut sunnuntaina ei ollut! Aurinko paistoi, ja ihan kuulkaa jopa lämmitti niin, että hiki tuli. Naama näkkärillä lykin vaunuja ja katselin lähes lumetonta maisemaa.

Täällä on ihan mahtavat lenkkeilyreitit, syrjäisiä hiekkateitä löytyy vaikka millä mitalla. Parasta maalla asumisessa lienee se, että metsä alkaa takapihalta! Meillä on kaksi kissaa, joista toinen kulkisi perässä vaikka maailman ääriin. Löytökissana tämä Tommi on ylenpalttisen ihmisrakas ja jos osaisi, sanoisi “minä rakastan sinua” varmaan kaikille, jotka vähän silittäisivät. Niinpä Tommi lähtee usein kanssamme lenkkeilemään, koska on yliseurallinen, eikä tuolla pikkuteillä tarvitse pelätä auton alle jäämistä. Monta lenkkiä ollaan synnytyksen jälkeen neljästään kierretty: Tommi (kissa), Taneli, vauva ja minä.

Kävelylenkkeily onkin ensimmäinen synnytyksen jälkeen suositeltava liikuntamuoto aloittaa, enkä yhtään ihmettele, miksi! Kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen lähdettiin ekaa kertaa ulos vaunuilemaan, ja lantio tuntui erittäin rikkinäiseltä! Kymmenen minuutin kävely oli enemmän kuin tarpeeksi. Muistan sen jälkeen rojahtaneeni sohvalle kuin kovemmankin treenin jälkeen. Ekat lenkit olikin semmoista matelemista, ja ärähtelin jatkuvasti Tanelille kun se meinasi vahingossa mennä liian kovaa vauhtia.

Tosi nopeasti sitä alkoi kuitenkin palautua: parin viikon jälkeen, kun lenkin kestoa  pidensi asteittain, taittui jo kuuden kilsan matkat. Nyt, kun synnytyksestä on kohta kolme kuukautta, tuntuu lenkkeily jo ihan normaalilta ja pidemmätkin reitit sujuvat ilman kuolonkorahduksia! Kovin rasittavaa liikuntaa ja etenkin suorien vatsalihasten treenaamista lääkäri kielsi jälkitarkastuksen yhteydessä harjoittamasta vielä useampaan kuukauteen suorien vatsalihasten erkauman takia.

Mulla on jäätävän levyinen erkauma vatsalihaksissa yhä, toivon että se hiljalleen siitä palautuu, maha nimittäin pömpöttää kuin olisin yhä neljännellä kuulla raskaana. Tässä kun ehdin, pitäisi ottaa selvää, millaisia lihaskuntoharjoitteita sitä kesän aikaan voisi ryhtyä kokeilemaan. Olisi jo ihana päästä tekemään muutakin kuin kävelemään!

Onko teillä tietoa synnytyksen jälkeisen liikunnan turvallisesta aloittamisesta? En nimittäin haluaisi vahingossa sössiä hommaa niin, että kuseskelen loppuikäni housuun kun lihakset on niin arpeutuneet etteivät pääse palautumaan! Tenaan olen valmis vasta mummoiässä.

Kevätkelejä odotellen,

Karoliina

2 Comments

  1. Mursu

    April 27, 2017 at 11:23 pm

    Terkkuja mursulta

Leave a Reply