Puutarha kuntoon ja kasvihuoneeseen täytettä: kesä on täällä!

Puutarha

Puutarha

Viikonloppuna se poikkeuksellisen pitkään ja hartaasti odotettu kesä koitti! Viime päivät ovatkin kuluneet pihahommissa ja ulkoillessa. Sikäli hyvä tämä myöhäinen ajankohta säiden lämpeämiselle, että vauva alkaa olla jo sen verran iso, että päiväunet ovat säännöllisiä ja pitkiä. Mummo kun vielä tuli ja vei tyypin pitkälle vaunulenkille niin saimme aikaan vaikka mitä!

Sunnuntaina ryhdyin pensashanhikkien leikkuuseen. Jo viime kesänä katselin ylikasvaneita pensaita, mutta raskauspahoinvointi vei voimat eikä asialle oikein saanut mitään tehtyä. Niinpä nappasin kottikärryt, oksasakset ja ryöväsin mieheltä puukkosahan ja panin tuulemaan. Olipa jotenkin puhdistavaa pistää puska maantasalle! Vielä on toinen pensas leikkaamatta – hommat tuntuvat jäävän nykyään aina vähän kesken, kun vauva ei niitä päiväunia ihan koko päivää koisaa. Se onkin semmoinen asia, jonka suhteen on pitänyt opetella antamaan itselleen anteeksi. Vauva-arjessa ei tiptop ole piha eikä koti kovinkaan pitkää aikaa kerrallaan, ja ruokakin yleensä ehtii jäähtyä ennen kuin se lautaselle saakka ehtii.

Kukkia! Vihdoinkin kukkia!

Raparperit

Raparperit

Raparperitkin alkavat jo työntää varsia ylös maasta. Katselin tuossa Etelä-Suomesta kuvia, joissa raparpereista oli ensimmäinen sato jo aivan käsillä, ja se hieman pisti kadehtimaan. Me täällä taidetaan joutua odottelemaan vielä tovi raparperipiirakan ja -mehun valmistamista. Raparperipiirakka vaniljajäätelöllä on ihan parasta! Viime vuoden toukokuussa taisin tehdä piirakat kahtena perättäisenä päivänä, eikä kummastakaan jäänyt säästettäväksi pakkaseenkaan asti. Oli nimittäin aika herkkua!

Toisenlaista herkkua on toivottavasti runsain mitoin saatavilla alkusyksystä, mikäli hartaasti kasvattamani chilit selviävät siirrosta kasvihuoneeseen. Chilin taimet alkoivat viedä jo aivan liikaa tilaa sisällä ja kaipasivat väljempiä kasvuoloja, joten uhmasin luontoa ja siirsin ne heti näiden ekojen lämpimien kelien aikaan kasvihuoneeseen. Vielä tänä päivänä chilit ovat hengissä, joskin hieman nuupahtaneita siirrosta ja olosuhteiden muutoksesta. Hallaharso on kuitenkin suojannut yön viileiltä keleiltä toistaiseksi ihan hyvin! Eniten vahinkoa on tehnyt keskipäivän aurinko parille eteläpuolella majailevalle taimille. Jännittäviä aikoja siis elellään chilien selviytymisen suhteen. Eivätköhän ne siitä taas virkoa, ja syksyn tullen on chilejä jos jonkinmoisia kuivattavaksi ja säilöttäväksi.

Pihahommissa onkin suurin osa ajasta kulunut viime päivinä, joten blogikin on päivittynyt hiukan harvemmin kuin aiemmin. Jatkossakin on kuitenkin luvassa tekstejä jo tutuista aihepiireistä kolmesta viiteen kertaan viikossa, aina kun vauvalta ja näiltä muilta harrastuksilta aikaa liikenee.

Blogi on muuten kohta ollut pystyssä jo kuukauden päivät, eipä uskoisi! Olisi kovin paljon juttuja teille jaettavaksi. Niin paljon, ettei kaikkea tunnu ehtivän mitenkään aloittaa. Postausaihelista pitenee nopeampaa kuin ehdin juttuja tänne kirjoittaa – ehkä se kuitenkin on parempi kuin ideapula!

Nauttikaahan kesäpäivistä!

Kasvihuone

Kasvihuone

Leave a Reply