Vauva 5kk: tyyppi kierii, äidin elämä helpottuu

Vauva 5kk on tätä julkaistaessa jo muuttunut lähes vauva 7kk-tilaan. Nämä kuukausipostaukset tulevat nyt vähän jälkijunassa, mutta nopealla tahdilla. Kesäkuukaudet menivät nopeasti – vaikka se kesä ei sieltä koskaan tullutkaan. Onneksi olen ehtinyt kuitenkin luonnostella nämä, muuten en kyllä muistaisi enää mitään siitä, mitä vauva hommaili heinäkuussa ja mitä päässäni silloin liikkui. Heinä-elokuun aikaan keskityin jotenkin niin vahvasti perhe-elämään ja muihin juttuihin, että blogin päivittäminen oli tavallista hitaampaa. Eikä asiaa kyllä helpottanut sekään, että olin jo tovin kirjoitellut blogia ilman toimivaa tietokonetta – tabletilla ja kännykällä näpyttely ei kovin aikatehokasta ollut. Nyt on kummiskin uusi, toistaiseksi toimiva läppäri kulutettavana! Joten siis, tässä heinäkuussa naputeltua ihmettelyä viisikuisen vauvan toiminnoista.

Meidän vauva on jo viisi kuukautta vanha! Viimeisen kuukauden aikana kasvu ja kehitys on jälleen ollut päätähuimaavaa, eikä loppua näy. Vauvavuonna jokainen päivä taitaa olla kovin jännittävä, kun et koskaan tiedä, mitä vauvasi on taas yön aikana ehtinyt oppia. Jonain aamuna vaan herää siihen, kun vauvan katse on taas syttynyt aivan uudella tavalla. Meidän viisi kuukautta vanha tyyppi on valoisa ja iloinen kaveri, jota harmittaa lähinnä nälän tai väsymyksen yllättäessä. Toki meillä on käyty läpi useita tiheän imun kausia, nelikuisen yöhulinoita ja viisikuisen eroahdistusmeininkejä, jolloin yöt ovat menneet iilimadon lailla äitiin liimautuneena. Mutta silloin, kun mikään kausi tai vaihe ei ole menossa, on vauvamme ihana, iloinen ja hurmaava.

Viiden kuukauden ikäinen jätkämme:

 • Alkaa 5,5 kuukauden ikäisenä harjoitella sormiruokailua sylissä istuen. Kaikkea otetaan käteen ja laitetaan suuhun, mutta mikään ei nielusta alas mene. Lasken siis, että meillä kyllä täysimetettiin puolen vuoden ikään saakka maisteluista huolimatta.
 • Harjoittelee yhä pontevammin istumista. Vieläkään en uskalla syöttötuoliin istuttaa, mutta sylissä tuettuna hän istuu jo kovasti selkä suorana. Innostuessaan tyyppi ottaa vauhtia, koko vartalollaan pomppiakseen oikein olan takaa.
 • Rakastaa sylissä istumisen ohella tehtyjä laulu- ja loruleikkejä. Niiden aikana tietenkin pitää pompotella ja hyppiä paljon!
 • Kaikki käteen sopivat lelut ovat aivan parhaita. Lempparilelu on pupuhelistin, jossa on puinen rinkula ja siihen kiinnivirkattu pupun pää. Nuo pupunkorvat ovat jatkuvasti suussa imeskeltävänä tai kädessä heiluteltavana. Muutkin lelut kelpaavat erittäin hyvin, ja niitä hän siirteleekin kädestä toiseen jo kovin varmoin ottein.
 • On löytänyt omat varpaansa. Kuinka notkea voi ihmisvauva olla? (Ja mihin se notkeus ikääntyessä katoaa?)
 • Säikähtää yllättäviä, kovia ja vieraita ääniä. Siihen kuitenkin auttaa nopeasti syli, hali ja hymy. <3
 • Lempiasento lattialla on joko selällään jalat kattoa kohti tai vatsallaan harjoittelemassa liikkumista. Vielä ei tosin mihinkään edetä kuin korkeintaan vahingossa.
 • On yhä, enenevissä määrin, maailman ihanin ja rakkain ihminen. Vaikka siis tarvitsenkin säännöllisin väliajoin hieman pesäeroa tästä itseni kanssa kovin tiiviissä symbioosissa elävästä bebestä.

vauvan taidot 5kk

vauvan taidot 5kk

Äidin kehitys:

 • Elämä on helpottanut. Energiaa jää vihdoin johonkin muuhunkin kuin vauvan hengissäpitämiseen ja hoivaamiseen. Vauva on siis ottanut tietynlaisen itsenäistymisharppauksen muun muassa siinä, että syöttövälit ovat säännöllistyneet ja pidentyneet. Imetyskertoja tulee yhä 8-12 vuorokaudessa joista 1-3 tapahtuu kello 22-08 välisenä aikana. Itselle huomattavan helpotuksen on tuonut kuitenkin se, että imeväinen ei jatkuvasti roiku enää rinnalla. Imetyskerrat ovat myös aiempaa lyhyempiä: joskus tyyppi imaisee tarvittavan maitomäärän muutamassa minuutissa. Ja on taas valmis jatkamaan touhujaan.
 • Vauvasta on tullut uusi paras kaverini. Ei nyt ehkä niin paras kuin joku aikuiskaveri voisi olla, mutta huomaan hänen saavan mut hymyilemään yhä herkemmin. Eli siis vuorovaikutustaitojen kasvaminen lienee se juttu! On ihan huippua, kun vauvan kanssa voi vitsailla meidän omalla, yhteisellä ilme- ja elekielellä. Saumatonta, joskin välillä hieman kuluttavaa, ymmärrystä. Liittyy varmaan siihen symbioosiin, jossa yhä tavallaan elellään.
 • Itsensä kokoamista vaati, kun sormiruokailua aloiteltiin. Se kakomisen määrä ja tukehtumisen pelko. Ei siitä sitten sen enempää, kirjoitan aiheesta oman postauksen jahka ehdin. 😀
 • Äitiysloman jälkeinen tulevaisuus mietityttää ja on lähes yhtä hämärän peitossa kuin tuossa viimeksi kuukausipostausta kirjoittaessani vauvan ollessa neljä kuukautta vanha. Pitäis ny varmaan se gradu tehdä, niin pääsis siitäkin ikeestä.

vauvan taidot 5kk

vauvan taidot 5kk

 

Aiemmat postaukset vauvan kehityksestä:

vauva 0-2kk
vauva 3kk
vauva 4kk

Leave a Reply